Pelletskorg

Elda pellets i pelletskorg


Pelletskorgen är i många fall ett bra och enkelt alternativ för eldning med pellets. Den är billig och finns i flera varianter och storlekar som passar i såväl öppna spisar, som i olika kaminer samt kakelugnar. Passar dessutom att ha med på utflykten i skog och mark för olika värmeändamål.


En pelletskorg har flera fördelar framför traditionell vedeldning. När man fyllt korgen med pellets tänder man pelletsen uppifrån och får en lugn och stillsam gnistfri förbränning som varar i ca 2-3 timmar, beroende av pelletskorgens storlek. Den lugna förbränningen ger låga rökgastemperaturer i skorstenen.


Eftersom pelletsen är torr och homogen blir risken för miljöstörningar och skorstensbrand mycket liten. Den uppkomna askmängden är liten och i pulverform och kan lätt sugas upp med en asksug. Vill man uppnå en mer kontinuerlig förbränning under längre perioder, rekommenderas två pelletskorgar som fylls och används växelvis.


Om man Googlar "pelletskorg" på internet, hittar man var man kan köpa pelletskorgar och på YouTube finns tipps och instruktionsfilmer hur man använder och även enkelt själv kan tillverka sin pelletskorg.Pelletskorg